Om Ann-Mari

Ann-Maris historia

Ända sedan jag var ung har hälsofrågor intresserat mig . Jag blev sjukskötare 1985 med målet att fortsätta och studera till hälsovårdare. Jag ville arbeta med förebyggande vård.

Min första kontakt med yoga fick jag på arbetarinstitutet i Åbo 2001. Då var jag redan storkonsument av smärtmediciner. Jag hade dagligen spänningshuvudvärk och ont i kroppen. Återkommande infektioner behandlade med antibiotika bröt ner mitt immunförsvar.

Vändpunkten kom då jag 2005 drabbades av en anafylaktisk chock på grund av v-pen penicillin. Nu var det dags att göra något åt situationen. Jag förstod att  medicinska alternativ nu var begränsade vid insjuknanden. Jag fick stanna upp och tänka till, fundera på hur jag vill leva mitt liv.

Det gällde att bygga upp mitt immunförsvar. – ”Men hur?”

Med hjälp av hathayoga började jag min resa mot medvetenhet. Jag lärde känna min kropp och lyssna på de signaler den gav mig.

Jag läste på om kostcirkelns betydelse. Jag prövade mig fram i min egen matlagning. Jag började använda rikligt med örter och kryddor i maträtter, frukter  för att stärka kroppen och få bättre motståndskraft mot virus och bakterier.

2012 började jag min hathayoga lärarutbildning i Suomen Joogaliittos regi. Den pågick i 6 år, vilket var en jättebra och tillräckligt lång process för att ta in allt det yogan erbjuder.

Sakta men säkert började min kropp reagera positivt på de förändringar jag gjorde. 

2015 kom jag i kontakt med Mediyoga institutet i Stockholm. Där utbildade jag mig till mediyoga instruktör. Utbildningen gav mig nya insikter om mig och min yoga. Jag har fördjupat mig i mediyogan och är nu också mediyogaterapeut och -lärare. Jag  utövar mediyoga regelbundet. Basen i min kost består av ayurvediska maträtter, drycker och massage. – ”Köket hemma hos oss ser emellanåt ut som ett lab, där örter och kryddor flödar.”

Jag mår idag betydligt bättre och känner mig friskare än jag gjorde för 15-20 år sedan.  Jag äter nästan inga mediciner. – ”Jag mår helt enkelt bra!”

Jag är ödmjuk inför de krafter som finns inom mig, tacksam för varje dag  får leva  och känna mig frisk.  Yogan som en del av min vardag gör mig nöjd för den jag är.